Espresso vorbește limba italiană – În octombrie 2021 împreuna cu echipa de decizie a Plusmer.ro am participat la târgul de cafea Host Milano.
De ce? Pentru că ne-am dorit să înțelegem ce înseamnă espresso, ce înseamnă cultura cafelei de calitate.
La intrarea în pavilionul de expoziție am fost întâmpinați de acest citat
„L’espresso nel mondo parla italiano”.
Cu siguranță definiția a ceea ce înseamnă espresso devine completă după ce timp de 3 zile simți atmosfera dintr-o amplă industrie ce gravitează în jurul cafelei.
Espresso vorbește limba italiană
Totul este un freamăt generat de:
- expozanții, cu prăjitorii de tradiție, Amigos, BianCaffe, Carraro, Neronobile, Varanini și alte câteva sute;
- tehnica aparatelor de cafea, care uneori par că doresc să se apropie de complexitatea unui OZN;
- negocierile managerilor de top pentru dezvoltarea de noi proiecte, care evident au loc cu o ceașcă de espresso în fată;
- inovația permanentă, pe care o regăsim de la aparatele de cafea, până la spectacolul creat în jurul unui espresso;
- mulțimea de degustători de cafea, care amplifică sentimentul de exuberanță, în care experții barista își etalează talentul.
Espresso este un produs popular în condițiile în care un sondaj realizat de AstraRicerche, în numele Consorțiului de Promovare a Cafelei, constată că:
- 96,5% din populația între 18-65 de ani consumă, cel puțin ocazional, cafea sau băuturi pe bază de cafea boabe;
- aproape 4 din 10 italieni beau câte 2, până la 3 cești pe zi, și tot atâția beau 3 sau 4;
- doar o treime se declară informată despre ceea ce există „în afara cupei”, aproape 8 din 10 intervievați ar dori să afle mai multe despre diferitele soiuri, caracteristici gustative, procesare și origini;
- pentru peste 8 din 10 italieni este pur și simplu una dintre plăcerile vieții.
Pentru a obține certificarea espresso-ului, Institutul Național Italian Espresso a trebuit să definească care sunt caracteristicile preferate.
Espresso vorbește limba italiană
Din acest motiv a efectuat mii de teste pe consumatori și zeci de teste de laborator.
Espresso-ul italian trebuie să fie obținut:
- Dintr-un amestec de boabe prăjite de diferite origini, în care procesul prăjirii constă în aducerea boabelor de cafea la temperaturi foarte ridicate timp de aproximativ 15-18 minute.
- Transformând boabele de cafea verde în boabe sfărâmicioase și parfumate. Gradul de prăjire influențează culoarea cafelei. În acest proces se formează gustul și aroma cafelei.
- Prin măcinare chiar în momentul preparării, cu râșniță de cafea de asemenea certificată.
- Trebuie să existe un barista calificat, care să respecte regulile specifice de preparare.
Doar dacă toate aceste trei condiții sunt îndeplinite, unitatea publică poate afișa marca comercială „Certified Italian Espresso”.
Espresso vorbește limba italiană
Espresso-ul italian are caracteristici specifice care îl deosebesc de imitații.
- Crema trebuie să fie de alune – tinzând spre maro închis și cu reflexe maronii – de textură foarte fină, fără ochiuri mari sau bule.
- Trebuie să emane un parfum intens, cu note de flori, fructe, pâine prăjită și ciocolată.
- Senzația menționată trebuie să rămână după înghițire, chiar și pentru câteva minute.
- Nu uitați de timpul de preparare și de cantitatea de băutură distribuită.
- Amestecul este conceput pentru a obține exact 25 de mililitri de cafea în 25 de secunde.
- Ia cea mai bună parte din substanțele prezente în boabe (carbohidrați, proteine, grăsimi și arome).
Espresso vorbește limba italiană
Sistemul espresso a luat naștere din nevoia de a obține cafeaua rapid (cuvântul „espresso” în italiană înseamnă rapid).
Pentru a face un espresso bun, condițiile ideale sunt:
- o doza de 7 gr de cafea măcinată;
- temperatura apei între 88-94°C;
- temperatura cafelei în cană în jur de 67° C;
- crema la suprafață cu o grosime de 3-4 mm.
În plus, numai boabele de cafea ar trebui folosite pentru a asigura prospețimea și gustul maxim.
În ceea ce privește tipul de cești utilizate, cafeaua espresso necesită de preferință cești de porțelan.
Recipientul ideal pentru a savura Espresso italian este o ceașcă din ceramică albă, fără decorațiuni interioare, cu secțiune eliptică trunchiată în interior și evazată în exterior.
Cu o capacitate de aproximativ 50 de mililitri, cu o grosime suficientă pentru a menține temperatura și calitatea stabilă.
Espresso în lume vorbește limba italiană
Pe scurt „Espresso în lume este o băutură cu un trend în creștere și un simbol al stilului italian exportat în lume” – explică Michele Monzini, președintele CPC Italia.
Italia este recunoscută ca patria cafelei, fiind al treilea importator de cafea verde și tot al treilea exportator de cafea sub diverse forme.
Adevărata cafea Espresso italiană trebuie să aibă:
- o cremă groasă și tigrată;
- un corp puternic, o dulceață puternică și o notă de amărăciune;
- aromele sale, atunci când sunt mirosite, trebuie să fie ample și înflorite;
- la final un parfum retronazal intens care trebuie să ne mângâie simțurile timp de două ore.
Universul Plusmer se identifică cu stilul unui espresso de calitate.
Acesta este și motivul pentru care promovam cafeaua din prăjitorii de tradiție din Italia.
-
Cafea boabe Varanini RBS – 1 kg50,40 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Aroma Italiano – 1 kg49,90 lei
-
Cafea boabe Biancaffe Intenso, 1 kg51,40 lei
-
Produs cu reducereCafea boabe Biancaffe Crema Blue, 1 kgPrețul inițial a fost: 53,65 lei.49,35 leiPrețul curent este: 49,35 lei.
-
Produs cu reducereCafea boabe Amigos 7 Origini, 1 kgPrețul inițial a fost: 89,15 lei.82,00 leiPrețul curent este: 82,00 lei.
-
Cafea boabe Amigos Qualita Extra Bar, 1 kg50,40 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Corcovado, 1 kg49,90 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Armonioso, 1 kg51,25 lei
-
Produs cu reducereCafea boabe Varanini CV, 1 kgPrețul inițial a fost: 51,20 lei.47,10 leiPrețul curent este: 47,10 lei.
-
Cafea boabe Varanini RB, 1 kg49,25 lei
-
Monodoze Biancaffe Crema, 38 mm – 200 buc/bax280,00 lei