Cafeaua, de la fermieri la aroma din ceașcă – Universul Plusmer.ro oferă informații complete despre ceea ce înseamnă cafeaua, de la boabele din plantație până la băutura de cafea servită sub diverse forme.
Cafeaua, de la fermieri la aroma din ceașcă – Calitatea superioară oferită de Plusmer.ro
Noi, Plus Sales Mer, ne aprovizionăm cu cafea boabe sau măcinată și monodoze, din prăjitoriile de tradiție din Italia:
- Amigos
- Bian Caffe
- Cararro
- Neronobile
- Varanini
Acestea lucrează direct cu cei mai importanți furnizori de cafea din lume, cu toate certificările majore pentru cafea.
Totodată oferim clienților noștri încrederea că produsele noastre au calitatea unui gust bun și perspectiva economică pentru mii de oameni, producători și prelucrători de cafea.
Potrivit Fairtrade:
- cafeaua, oferă o șansă pentru milioane de persoane la un trai mai bun;
- „aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume depind de cafea – din plantație, prin negociere și prelucrare, la aroma din ceașcă”;
- „80% din cafea este produsă de 25 de milioane de mici fermieri”.
Fairtrade este un parteneriat economic prin care marile companii plătesc micilor producători din ţările mai puţin dezvoltate un preţ corect pentru produsele lor şi munca depusă.
Comerţul cu cafea implică aşadar câştiguri echitabile de ambele părţi şi conferă cultivatorilor puterea de a negocia preţul mărfii în funcţie de tarifele de pe piaţa globală, la momentul respectiv.
Scopul mişcării fairtrade este să echilibreze diferenţele economice care există între statele dezvoltate şi ţările în curs de dezvoltare, prin modificarea practicilor comerciale, cu beneficii în special pentru acestea din urmă.
Pe lângă obţinerea unui preţ corect pentru munca lor şi roadele acestora, cultivatorii şi muncitorii se bucură şi de alte avantaje importante, precum:
- condiţii mai bune de muncă;
- protejarea sănătăţii prin reducerea utilizării de pesticide toxice în procesul de cultivare;
- relaţii transparente cu marile companii, bazate pe dialog şi respect;
- încurajarea spiritului anteprenorial;
- îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.
Cafeaua parcurge un proces complex, implicând un lanț de sute de oameni. Fiecare pas, de la recoltare până la etapa finală de procesare, are un impact asupra aromei.
1. Plantarea semințelor
Semințele de cafea sunt plantate adesea când vremea este umedă pentru a ajuta rădăcinile să se stabilească ferm.
Poate dura între trei și patru ani după plantare pentru ca plantele de cafea să ofere valoroasele boabe.
Ele încep prin a produce flori albe și după opt luni vor apărea boabele de cafea.
2. Recoltarea
Odată ce boabele de cafea încep să devină roșii sunt gata de recoltat.
Există de obicei o perioadă majoră de recoltare între octombrie și decembrie.
Cu toate acestea, în țări precum Columbia există și o cultură secundară care are loc de obicei între aprilie și iunie.
Majoritatea boabelor de cafea sunt culese manual.
Cu toate acestea, în unele locuri, cum ar fi Brazilia, unde terenul este plat, acestea pot fi recoltate și cu ajutorul unei mașini speciale cu bandă.
Culegerea mecanizată îndepărtează toate boabele din copaci, inclusiv pe cele încă verzi și necoapte.
Cu toate acestea, dacă boabele sunt culese prea verzi, cafeaua va fi acră, iar dacă sunt prea coapte, boabele pot fermenta și strică aroma preparatului final.
Deoarece nu toate boabele de cafea se maturizează în același timp, culegerea selectivă asigură că numai boabele roșii sunt recoltate, iar orice fruct necopt este lăsat să se dezvolte în continuare.
Aceasta este de obicei metoda preferată pentru soiul premium de Arabica, dar este un proces care necesită mai multă muncă și este costisitor.
3. Prelucrarea
Metoda umeda
Odată ce fructele au fost recoltate, trebuie procesate rapid pentru a preveni oxidarea, deoarece poate afecta aroma.
Cafeaua care folosește metoda de procesare umedă este cunoscută sub denumirea de “cafele spălate”.
Boabele sunt scufundate și înmuiate în apă.
Acest lucru face ca fructele necoapte, coaja și pulpa de pe boabă să plutească, iar boabele să se scufunde. Se spune că această metodă oferă mai multă aromă, dar mai puțin „corp” cafelei finale.
Boabele sunt apoi fermentate de la 8 până la 36 de ore.
Metoda uscată – Cafeaua, de la fermieri la aroma din ceașcă
O metodă alternativă este metoda uscată, cunoscută și sub numele de “cafea nespălată” sau naturală.
Este o metodă veche și adesea folosită în țările în care precipitațiile sunt rare.
Este o alternativă mult mai ieftină fața de procesul umed, totuși aroma finală poate fi afectată, creând o cafea mai puțin aromată.
Această etapă nu necesită îndepărtarea pulpei înainte de uscare.
Boabele culese sunt așezate la soare pentru a se usca.
Sunt greblate frecvent pentru a se usca uniform și pentru a preveni orice deteriorare cauzată de bacterii.
Se usucă până la un conținut de umiditate de 10-12%, care poate dura intre 10 și 30 de zile.
După ce boabele sunt uscate, acestea sunt apoi decojite și straturile exterioare sunt aruncate.
Exista și metoda semi-uscata în care se folosește o combinație a ambelor metode.
4. Frezare și decorticare
Decojirea face parte din procesul de măcinare și este folosită pentru a îndepărta coaja de pergamino și rezidurile de fructe.
Se realizează prin metoda umedă sau uscată și este uneori realizată de o mașină.
5. Lustruire / Îmbătrânire / Decofeinizare
Lustruirea, împreună cu îmbătrânirea și decofeinizarea sunt alte etape opționale utilizate în procesarea cafelei.
Lustruirea este folosită pentru a îndepărta orice coajă rămasă.
Boabele pot fi, de asemenea, învechite, de la șase luni până la trei ani.
În circumstanțe potrivite, acest lucru poate oferi cafelei o gamă de arome diferite.
Cafeaua poate fi de asemenea decofeinizată, astfel încât consumatorii să se poată bucura în continuare de gustul cafelei fără efectul cofeinei.
6. Curățare și sortare
Curățarea și sortarea reprezintă pași suplimentari, mai ales în cazul cafelelor mai fine.
Acesta este momentul în care corpurile străine, cum ar fi resturile de pe pământ, sunt îndepărtate din boabele de cafea.
Boabele de cafea sunt sortate după mărime și densitate.
7. Clasare și cupping
Clasificarea cafelei este un proces folosit pentru a determina o calitate superioară a cafelei și prețuri mai mari.
Boabele sunt evaluate după aspectul lor vizual până la aromă, pe o scară de la unu la cinci după:
- mărimea lor;
- locul unde au fost cultivate și altitudinea;
- metoda de recoltare;
- imperfecțiuni ce pot fi luate în considerare.
Cafeaua, de la fermieri la aroma din ceașcă
Cuparea cafelei, cunoscută și sub denumirea de degustare, implică evaluarea gustului și a aromei cafelei preparate.
Sunt evaluate:
- corpul;
- dulceața;
- aciditatea;
- aroma;
- postgustul.
8. Prăjirea boabelor de cafea
Boabele de cafea sunt prăjite, ceea ce provoacă reacții chimice în interiorul lor.
Amidonul se transformă în zahăr, aciditatea scade, iar boabele devin uleioase, ceea ce dezvoltă tipul de aromă.
9. Măcinarea și prepararea băuturii de cafea
Cafeaua, de la fermieri la aroma din ceașcă
Cafeaua, de la fermieri la aroma din ceașcă – Etapele finale sunt măcinarea și prepararea băuturii de cafea.
Boabele de cafea sunt măcinate la diferite niveluri de finețe. Cu cât măcinarea este cu granulație mai mică, cu atât cafeaua va fi mai fină.
Cafeaua este apoi preparată atunci când se toarnă apă fierbinte peste cafeaua măcinată și apoi se permite acesteia să se infuzeze.
Indiferent de tradiția modului de servire, că vorbim de espresso sau cafea americană, că este servită simplă, cu lapte sau diverse ingrediente, cafeaua oferă plăcere, savoare și energie.
-
Cafea boabe Varanini RBS – 1 kg46,25 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Aroma Italiano – 1 kg42,90 lei
-
Cafea boabe Amigos Qualita Verde, 1 kg51,45 lei
-
Cafea boabe Biancaffe Intenso, 1 kg47,40 lei
-
Produs cu reducereCafea boabe Biancaffe Blue, 1 kgPrețul inițial a fost: 52,40 lei.47,16 leiPrețul curent este: 47,16 lei.
-
Cafea boabe Amigos Qualita Extra Bar, 1 kg50,40 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Cremoso, 1 kg49,20 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Corcovado, 1 kg42,90 lei
-
Cafea boabe Nero Nobile Armonioso, 1 kg44,25 lei
-
Cafea boabe Varanini CV, 1 kg44,15 lei
-
Cafea boabe Varanini RB, 1 kg45,15 lei
-
Cafea boabe Carraro Globo Rosso, 1 kg47,70 lei
-
Cafea boabe Carraro Globo Oro, 1 kg65,75 lei