Cum se obține cafeaua decofeinizată? – Milioane de oameni din întreaga lume își încep ziua cu o cafea.
Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține în mod firesc cofeină.
Cofeina este o componentă care dă cafelei savoarea sa specifică, acrișor-amăruie.
Cafeaua se obține din boabe de cafea verzi care sunt prăjite și măcinate.
Mulți oameni adoră să bea cafea, dar vor să-și limiteze aportul de cofeină. Prin extragerea cofeinei din cafeaua verde, printr-un proces industrial, se obține cafeaua decofeinizată sau decafeinizată.
Cum se obține cafeaua decofeinizată – Metode de obținere
Cafeaua decofeinizată este ca o cafea obișnuită, dar cu un conținut foarte scăzut de cofeină.
Cafeaua decofeinizată apare atunci când din boabele de cafea s-a eliminat cel puțin 97% din cantitatea de cofeină.
Procesul de decofeinizare include șase faze: umflare, extracția cofeinei, recuperarea solvenților, uscare, ambalare și analiză.
Toate metodele se aplică boabelor de cafea când sunt încă verzi.
1. Metoda directă
Cum se obține cafeaua decofeinizată?
Pentru ușurință, boabele sunt înmuiate în apă sau aburite înainte de a fi decofeinizate.
Urmează expunerea boabelor în mod repetat la o soluție care conține solvent, clorura de metilen sau acetat de etil.
La final, boabele de cafea sunt aburite pentru a fi curățate complet de orice solvent.
Procesul durează aproximativ 10 ore.
2. Metoda indirectă
Cum se obține cafeaua decofeinizată?
De aceasta dată se începe cu înmuierea boabelor de cafea în apa clocotită.
Astfel, apa extrage toate conținuturile solubile, inclusiv cofeina și o mulțime de compuși aromatici.
În lichidul obținut se adaugă clorura de metil.
Cum se obține cafeaua decofeinizată?
După ce lichidul se încălzește, clorura de metil evaporă cofeina.
Boabele de cafea sunt din nou reintroduse în amestec pentru a reasimila compușii aromatici pierduți la expunerea inițială.
Prin aceasta procedura, boabele de cafea nu intră în contact cu substanța chimică.
Aceasta este cea mai utilizată tehnică pentru decofeinizarea cafelei.
3. Procesul supercritic al dioxidului de carbon
Cum se obține cafeaua decofeinizată?
Boabele de cafea verzi sunt introduse în apă, într-un vas din oțel inoxidabil care acționează ca o oală sub presiune.
Boabele de cafea sunt apoi expuse la 73 până la 300 de atmosfere de dioxid de carbon supercritic (puternic comprimat), timp de 10 – 12 ore.
La această presiune înaltă, proprietățile dioxidului de carbon sunt intensificate, ceea ce îl face sa devină dens ca un lichid, chiar daca este încă un gaz.
Dioxidul de carbon care conține cofeină și care iese din recipient, este de obicei filtrat prin cărbune activat.
La final dioxidul de carbon este introdus înapoi în recipientul din oțel inoxidabil pentru a repeta procesul.
4. Tehnica elvețiană
Cum se obține cafeaua decofeinizată?
Unii specialiști sunt de părere că aceasta este cea mai „curata” metodă de eliminare a cofeinei din cafea.
De ce? Pentru că apa este solventul principal.
Prima dată implică fierberea boabelor de cafea verzi în apă fierbinte până când cafeina ajunge în apă.
Soluția este filtrată prin cărbune activat, care separă cofeina de amestec.
Apoi, ea este din nou inserată în boabele de cafea până când acestea rămân 99% fără cofeină.
Tehnica a debutat in Elveția în 1930 și este preferată de multe companii cu principii eco.
Cum se obține cafeaua decofeinizată
„Cafeaua decofeinizată nu este complet golită de cofeină. Poate conține cantități diferite, de obicei aproximativ 3 mg/cană.
Pe de altă parte, o cană medie de cafea obișnuită conține în jur de 70 – 140 mg cofeină.”, explică nutriționistul Gianluca Mech
”Valoarea nutrițională a cafelei fără cofeină trebuie să fie aproape identică cu cea a cafelei obișnuite.
Cu toate acestea, gustul şi mirosul pot deveni puțin mai slabe, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda folosită”, spune Mech.
Concluzii:
- Principala diferență între cafeaua clasică și cafeaua decofeinizată este cantitatea de cofeină pe care o conține.
- Cafeaua decofeinizată își pierde din aromă și are un gust mai puțin amar decât cafeaua normală.
- Cafeaua decofeinizată nu este dăunătoare pentru sănătate.
- Uneori cofeina te face să te simți nervos, îți dă dureri de cap sau provoacă alte probleme de sănătate. Totuși daca dorești să consumi în continuare cafea, soluția este cafeaua decofeinizată.
- Deoarece cofeina nu este eliminată în totalitate, cafeaua decofeinizată nu trebuie consumată în exces. Putem bea o cantitate moderată de aproximativ 3-4 căni pe zi.