Consumul de cafea – beneficiu pentru sănătate!

Consumul de cafea beneficiu pentru sanatate 1

Consumul de cafea, beneficiu pentru sănătate!
În articolul nostru de azi vom sublinia toate avantajele și posibilele dezavantaje ale acestui produs popular în toată lumea.
Cafeaua ca băutură, fie că este rezultată din cafea boabe arabica sau cafea boabe robustă se bucură în zilele noastre de o imensă popularitate, fiind în topul cele mai consumate băuturi nealcoolice, atât în România cât și pe glob.
Există multe efecte bune ale consumului de cafea. De exemplu are un conținut mare de antioxidanți, care reduc riscul de dezvoltare a o mulțime de boli.

O ceașcă obișnuită de cafea (americano, de 240 ml) conține:

  • 11% din norma zilnică de vitamină B2 (riboflavină);
  • 6% din norma zilnică de vitamină B5 (acid pantotenic);
  • 2% din norma zilnică de vitamina B1 (tiamină);
  • 2% din norma zilnică de vitamină B3 (niacină);
  • 1% din norma zilnică de acid folic;
  • 3% din norma zilnică de mangan;
  • 3% din norma zilnică de potasiu;
  • 2% din norma zilnică de magneziu;
  • 1% din norma zilnică de fosfor.

Concluzia principală, cafeaua conține multe vitamine, minerale și antioxidanți necesari organismului nostru.
Dacă pe lângă cafea mai consumați și fructe și legume proaspete, puteți uita de problemele de insuficiență vitaminoasă!

Cofeina stimulează metabolismul și funcționarea creierului.

Conținutul de cofeină într-o ceașcă de cafea poate varia între 30-300 mg, dar într-o ceașcă obișnuită există circa 90-100 mg.
Conținut de cafeină în cafea și ceai este:

  • o ceașcă Espresso de 30 ml, 40-75 mg;
  • o ceașcă Espresso decafeinizată de 30 ml, 0-15 mg;
  • o ceașcă cappuccino de 60-100 ml, 154 mg;
  • o cafea la filtru de 240 ml, 95-200 mg;
  • o cafea la filtru decafeinizată de 240 ml, 2-12 mg;
  • o cană ceai negru de 240 ml, 14-61 mg;
  • o cană ceai negru decafeinizată de 240 ml, 0-12 mg;
  • o cană ceai verde de 240 ml, 24-40 mg.
Consumul de cafea beneficiu pentru sanatate - cafea boabe

Există o mulțime de studii care demonstrează ca această substanță într-adevăr stimulează funcționarea creierului și îmbunătățește memoria pe termen scurt.
Cofeina accelerează metabolismul cu 3-11% și îmbunătățește rezultatele antrenamentelor fizice cu 11-12%.
În legătură cu cele mai răspândite boli neurodegenerative din lume cercetările arată că oamenii care consumă regulat cafea au un risc mai redus cu 65% pentru dezvoltarea Alzheimer și cu 32-60% pentru dezvoltarea bolii Parkinson.
Practic consumul de cafea reduce șansele de a vă pierde mințile la bătrânețe.

Consumatorii de cafea suferă mult mai rar de diabet tip 2

În ultimii zece ani răspândirea diabetului tip 2 a crescut de 10 ori, ajungând la circa 300 milioane de bolnavi în întreaga lume!
Oamenii care consumă cafea regulat sunt expuși mai puțin la această boală cu aproximativ 32%.

Consumatorii de cafea suferă mai rar de boli de ficat – Consumul de cafea, beneficiu pentru sănătate!

Oamenii care fac abuz de sucuri dulci și alcool riscă să se îmbolnăvească de ciroză hepatică, o boală gravă ce afectează ficatul.
Consumatorii de cafea se îmbolnăvesc cu 84% mai rar de această boală, iar riscul de îmbolnăvire cu cancer de ficat este cu 40% mai mic.

Consumatorii de cafea sunt mai puțin expuși la depresie și sinucidere

Depresia poate să nu pară a fi o boală foarte gravă, dar consecințele sale pot fi din cele mai triste.
Un studiu realizat de universitatea din Harvard arată că oamenii care preferă cafeaua au cu 20% mai puține șanse de a cunoaște această boală.
În același timp alte 3 cercetări au demonstrat că riscul de sinucidere este cu 53% mai scăzut în rândul consumatorilor de cafea.

Consumată în exces cafeaua poate provoca anxietate și tulburări de somn

Adevărul e că această băutură consumată în exces poate avea și urmări negative.
Oamenii care consumă prea multă cafea pot suferi de nervozitate, anxietate, ritm cardiac crescut și tulburări de somn.
Dacă observați asemenea efecte asupra sănătății dumneavoastră, vă recomandăm să reduceți cantitatea de cafea consumată sau chiar să renunțați pentru o perioadă de timp la acest produs.

Cofeina în exces provoacă dependență – Consumul de cafea, beneficiu pentru sănătate!

Cofeina poate fi considerată într-o anumită măsură ca fiind un narcotic.
Un indiciu clar al acestui fapt e că organismul cere cantități tot mai mari de cafea pentru a obține aceleași rezultate.

Consumul de cafea - Cafea boabe

În același timp abstinența de la cofeină poate provoca dureri de cap, oboseală și iritabilitate, simptome care pot dura câteva zile.
Sfatul medicilor este să nu bei mai mult de cinci cești de cafea pe zi, pentru a te bucura de beneficiile sale pentru sănătatea corpului.

Concluziile bazate pe cercetările dieteticianului Dana Ellis Hunnes

Când vine vorba de motivul pentru care două sau trei cești de cafea pe zi sunt benefice pentru organism, Dana Ellis Hunnes, dietetician, profesor la Școala de Sănătate Fielding de la UCLA și autor al cărții Recipe for Survival, admite că există o serie de compuși sănătoși în cafea boabe care pot contribuii la echilibrul corpului uman.
„Efectul energizant și antioxidanții pot ajuta la stimularea metabolismului, menținând greutatea sub control. În plus, inhibă intestinele noastre să absoarbă anumite grăsimi și blochează receptorii care sunt implicați în ritmuri cardiace anormale”, spune Hunnes.

Potrivit EatThis „Se crede, de asemenea, că aceasta protejează ficatul și previne aparitia diabetului.”
Cu toate acestea, Hunnes remarcă faptul că cercetătorii din spatele studiilor, „nu consideră că excesul poate determina efecte nesănătoase corpului uman.

Dar din moment ce beneficiile se reduc după trei băuturi, probabil că nu este nevoie să depășești acest nivel”.
Consumul de cafea – beneficiu pentru sănătate!
Hunnes spune, de asemenea, că zahărul sau crema de frișcă, adăugate în cafea „vor atenua efectele pozitive ale cafelei, deoarece unele creme de frișcă și zahărul vor conține grăsimi, care sunt ambele inflamatoriiȚ.

Consumul de cafea, beneficiu pentru sănătate!

Probabil că nu vor anula complet efectele sănătoase ale cafelei, dar le-ar putea atenua.
Cafeaua neagră va păstra cele mai multe beneficii”, a concluzionat aceasta.
Cercetările arată că boabele de cafea prajite mai intens au niveluri mai ridicate de antioxidanți decât cele prăjite mai puțin.
Deci, în mod ideal, boabele de cafea mai închise la culoare au mai multe beneficii pentru sănătate comparativ cu boabele mai puțin colorate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ai nevoie de ajutor?
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.