Ce este zahărul brun? – Zahărul brun a ajuns să fie un aliment folosit și apreciat de consumatori. Până la momentul obținerii lui, în fabricile din trestia de zahăr, au fost parcurse secole de căutări.
Scurt istoric – Ce este zahărul brun?
În antichitate, cristalele de zahăr brun extrase din trestie au fost primul zahăr pe care oamenii au început să îl folosească în dieta lor.
Patria zahărului din trestie este considerată a fi India, după care acest produs s-a răspândit în toată Europa.
La începutul secolului al XII-lea, venețienii au început să aducă zahărul în Europa. În secolul al XV-lea, Veneția era distribuitorul principal de zahăr din Europa.
În secolul al XVI-lea, zahărul brun din trestie era un simbol al luxului și al bogăției.
Acest produs, care a devenit cauza războaielor de cucerire, era un simbol al prosperității la mesele regale.
În vremurile moderne, zahărul brun nu este ceva neobișnuit și ciudat, deoarece toată lumea își poate permite.
Caracteristici de bază
Zahărul brun este un produs de trestie de zahăr prelucrat care păstrează culoarea si gustul melasei incluse în sucul de trestie.
O caracteristică distinctivă a zahărului brun este că nu suferă albire în timpul procesului de producție.
Zahărul brun este fabricat din trestie de zahăr, o plantă ierboasă ce atinge înălțimi de 2,5-4 metri.
Trestia de zahăr își are originile în zonele tropicale sau subtropicale si este o plantă ce atinge înălțimi de 2,5 – 4 m.
Zahărul produs din această plantă are un gust de caramel, determinat în mare parte de componenții pe care îi conține trestia de zahăr.
Zahărul brun nu provine din sfecla de zahăr din cauza lipsei de melasă.
Culoarea este asemănătoare chihlimbarului deoarece nu se îndepărtează melasa în procesul de producție. Ingredientul principal din zahărul din trestie este zaharoza.
Beneficii ale zahărului brun
Zahărul brun din trestie conține o serie de minerale, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, zinc și vitamine din grupul B.
Conține doar 11 calorii, ceea ce îl face ideal pentru curele de slăbire.
Unele cercetări arată că amestecarea zahărului brun în apă caldă reduce simptomele inflamatorii ale astmului. Dă energie organismului sau este indicat femeilor după ce nasc, deoarece ajută la procesul de recuperare.
Poate ați auzit că zahărul vă poate ajuta să obțineți un impuls rapid de energie.
Sursa primară de energie a corpului tău este un zahăr simplu, numit glucoză, care provine din descompunerea zahărurilor.
Corpul tău procesează zahărul din trestie de zahăr, împărțindu-l în două zaharuri simple, fructoză și glucoză.
Moleculele de glucoză sunt apoi transportate către celulele tale pentru a fi transformate în energie.
Atenție, nu este recomandat consumul în exces. Prin urmare, trebuie menținută o moderație în utilizarea lui.
Diferențele principale între zahărul brun și cel alb – Ce este zahărul brun?
După cum am menționat zahărul brun, este de culoare maro din cauza prezenței melasei.
Adesea, melasa este adăugată la zahărul complet alb pentru a-l face maro.
Acest lucru se face pentru a reduce costul de producție al zahărului.
Cea mai semnificativă diferență nutritivă dintre cele două, constă în faptul că zahărul brun are mai mult calciu, fier și potasiu.
Per 100 grame, zahărul alb conține 387 calorii, deloc magneziu, 2 mg de potasiu și un mg de calciu.
Fiind procesat, se distrug nutrienții și se adaugă E-uri (E220 și E150).
Zahărul brun conține 380 calorii, 9 mg de magneziu, 133 mg de potasiu și 83 mg de calciu în aceeași cantitate.
Tipuri de zahăr brun
Zahărul brun natural este disponibil în trei tipuri – Turbinado, Muscovado și Demerara.
Fiecare tip de zahăr diferă de altul prin procentul de melasă prezent în el.
Turbinado este făcut din prima presare a trestiei de zahăr.
Conține melasă naturală, care are o aromă naturală de caramel.
Este folosit adesea în procesul de preparare al băuturilor.
Muscovado are o textură umedă și o aromă puternică de melasă.
Are o aromă foarte intensă de melasă, cristalele sunt ușor lipicioase și mai grosiere.
Este folosit frecvent în marinate și preparate la grătar.
Demerara are bobul puțin mai mic și culoarea chihlimbarului deschis.
Are o aromă dulce de caramel. Este cel mai popular, fiind adesea folosit în ceai și cafea.
Mulți experți susțin că Demerara este zahărul brun de calitate superioară. Diferența este dată de metoda de producție, din micile întreprinderi artizanale, urmând tradiții străvechi.
Acest lucru este valabil când vine vorba de zahărurile Demerara care provin din America Latină, Africa, Maurițius sau insulele Caraibe.
În prezent, insula Maurițius este un producător major de zahăr Demerara.
Vânzătorii săi susțin că Maurițius Demerara are cea mai bună aromă. Se păstrează mai bine decât oricare altul datorita calități trestiei de zahăr cultivată pe solul bogat în cenușă vulcanică.
Păstrarea condiționată de umiditate
Zahărul brun este în mod natural umed și moale datorită peliculei subțiri de melasă care acoperă fiecare cristal de zahăr.
Dacă umiditatea din melasă se evaporă, totuși, zahărul se întărește într-o singură masă. Se recomandă să fie întotdeauna închis într-un recipient etanș pentru a preveni pierderea de umiditate.
Dar având în vedere asta, lucrul frumos este că melasa este și higroscopică, ceea ce înseamnă că absoarbe ușor umezeala.
Aceasta înseamnă că, dacă zahărul tău s-a întărit, îl poți sigila cu pâine sau cu un măr, astfel încât melasa să se poată umezii și a se înmuia din nou.
Concluzie – Ce este zahărul brun?
Deoarece zahărul brun este mai puțin procesat decât zahărul alb, reține substanțe mult mai valoroase – vitamine și oligoelemente.
Culoarea închisă a zahărului din trestie provine din melasa care acoperă cristalele de zahăr.
Și tocmai în melasă sunt conținute în principal substanțele benefice.
Are un conținut ridicat de elemente utile.
Nu întâmplător zahărul din trestie din întreaga lume este considerat un produs ecologic de elită.
Dacă este utilizat necontrolat, ca orice alt îndulcitor, poate provoca daune sănătății, mai ales atunci când vine vorba de contrafacere.