40 DE CURIOZITĂȚI DESPRE CAFEA – Cafeaua este acea licoare magică care te trezește după cele mai grele seri sau te pregătește pentru cele mai dificile ședințe.
Considerată adesea o simplă băutură, cafeaua este în realitate un simbol, chiar o parte esențială a vieții de zi cu zi.
Și mai fascinant este modul în care diferite culturi din întreaga lume au dezvoltat tradiții și ritualuri unice asociate cu cafeaua.
Cafeaua are originalitate și prezintă numeroase curiozități.
După o cercetare detaliată am descoperit o mulțime de aspecte interesante, despre „băutura dimineții„.
1. Cafeaua a fost descoperită în Etiopia.
Legenda spune că un păstor de capre a descoperit cafeaua când a observat că animalele sale deveneau agitate după ce mâncau fructele unui anumit arbore.
Acesta este considerat momentul „descoperirii” cafelei.
2. Înainte să fie utilizate boabele de cafea pentru a obține celebra bautură, ele au fost mestecate.
Triburile africane au măcinat boabe de cafea împreună cu grăsimea animală, pentru a crea mici delicii de cafea care le dădea un surplus de energie.
A fost practic prima pastilă de amplificare a energiei.
3. Există aproximativ 50 tipuri de boabe cafea, dar două tipuri sunt comerciale, cu diferențe majore între tipurile de băutură de cafea rezultate.
Arabica este mai fină și mai dulce, cu note aromatice subtile. Robusta este cunoscută pentru un gust mai puternic și mai amar.
4. 70% dintre consumatorii la nivel mondial beau cafea Arabica.
Restul de 30%, consumă cafea Robusta care este mai amară și conține cu 50% mai multă cofeină decât cafeaua Arabica.
40 DE CURIOZITĂȚI DESPRE CAFEA
5. Cafeaua crește în copaci.
Aceasta pot ajunge și la 10 metri înălțime, totuși înălțimea medie pentru un arbore de cafea este de 3 – 4 metri.
6. Bobul de cafea este de fapt o sămânță aflată într-un fruct roșu. Mai exact, boabele de cafea sunt de fapt sâmburii cireșelor de cafea.
7. O plantă de cafea poate trăi până la 200 ani.
8. În 1675, regele Angliei a interzis locurile în care cafeaua era comercializată, pretinzând că sunt locuri în care oamenii se întâlnesc pentru a complota împotriva sa.
9. Prima plantație de cafea din Brazilia a apărut în anul 1727.
Azi cafeaua se cultivă în peste 50 țări ale lumii.
10. În antichitate cafeaua era numită „vinul Arabiei”.
11. Când a apărut cafeaua în Europa, venețienii o numeau “invenția amară a Satanei”.
12. Cafeaua a apărut în Europa în secolul al XVII. Prima cafea europeană a fost comercializată în farmacii ca remediu medical.
40 DE CURIOZITĂȚI DESPRE CAFEA
13. Cel mai mare producător de cafea din lume este Brazilia. Această țară produce aproximativ o treime din toată cafeaua din lume
14. Consumul de cafea la nivel mondial este de aproximativ 2,25 miliarde de căni/zi.
15. Cea mai scumpă cafea din lume costă aproximativ 80 de euro/100 g și este extrasă din excrementele pisicilor sălbatice Civet.
16. Prelucrarea boabei de cafea verde constă în uscare, selectare și prăjire. Prăjirea este cea care face boabele de cafea maro.
17. Cafeaua instant există de ceva vreme, făcându-și prima apariție în Anglia, în anul 1771.
A fost nevoie de încă 139 de ani pentru ca prima cafea instant produsă în masă să fie patentată în SUA, în anul 1910.
18. În 1932, Brazilia nu și-a putut permite să-și trimită atleții la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Așa că și-au încărcat nava cu cafea și au vândut-o pe parcurs.
19. Un bun culegător de cafea poate culege aproximativ 100 kg de cireșe de cafea într-o zi. Aceasta înseamnă aproximativ 25 kg de boabe de cafea verde.
20. Cafeaua conține în mod natural cofeină, care este un stimulant ce crește temporar metabolismul.
Unii antrenori de fitness chiar sfătuiesc să bei cafea înainte de un antrenament pentru a maximiza potențialul de ardere a grăsimilor.
40 DE CURIOZITĂȚI DESPRE CAFEA
21. Efectele cofeinei ating apogeul în aproximativ 30 până la 60 de minute de la consum.
22. 50% din cofeina pe care o consumăm poate fi eliminată din organism în 5 ore. Este nevoie de o zi pentru a elimina complet cofeina din organism.
23. În urma procesului de decofeiniziare, cofeina este extrasă decât în proporție de 97-98%.
Așadar, dacă bei prea multă cafea „decaf” este egal cu a bea o cafea normală.
24. Dupa ce boabele de cafea sunt decofeinizate, producatorii de cafea vând cofeina companiilor farmaceutice sau producatoare de băuturi racoritoare.
25. Majoritatea oamenilor preferă să adauge lapte în cafea, dar acest lucru reduce și efectele cofeinei. Corpul nostru absoarbe cofeina mai lent din cauza conținutului de grăsimi din lapte.
26. Profilul sensorial al unei cești de cafea variază în funcție de mai mulți factori: sol, tipul și amestecul boabelor de cafea, sursa geografică, metoda de prăjire, gradul de măcinare și modul de preparare.
27. Încă din timpuri străvechi, oamenii au folosit tot felul de tehnici pentru a-și afla destinul.
Una dintre aceste tehnici este ghicitul în cafea, practică ce se zice că dezvăluie trecutul, prezentul și viitorul.
28. Cafeaua espresso, una dintre cele mai populare sortimente de cafea din lume, a fost preparată pentru prima dată în Italia. Numele de „espresso” vine de la timpul rapid de pregătire.
29. Există mai multă cofeină într-o cafea lungă decât într-un espresso.
30. Pastilele de cafea sunt interzise în clădirile guvernului german. Această regulă a fost stabilită în 2016, deoarece s-a constatat că generează deșeuri care conțin aluminiu.
CURIOZITĂȚI DESPRE CAFEA
31. Cofeina nu este principalul compus amar din cafea. Antioxidanții îi dau gustul amar.
32. Cafeaua abundă în vitamine.
Multe dintre ele se pierd prin prăjire, dar rămân vitamine ca: B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul.
33. 100 ml de cafea simplă, fără zahăr sau lapte, conțin doar 1-2 kcalorii.
34. Conform studiilor efectuate, consumul de cafea reduce riscul de depresie.
35. Există spa-uri unde poți înota în cafea.
Stațiunea balneară Yunessun din Hakone, Japonia are spa-uri specializate care permit clienților să se scalde în diverse lichide, cum ar fi cafeaua.
36. Cafeaua ne menține mai tineri!
Previne ridurile și este folosită în tratamente pentru a înfrumusețe pielea.
37. Consumată în exces cafeaua poate ucide. Nu, nu este o glumă.
Totuși, conform studiilor, cantitatea trebuie să fie considerabilă, 80-100 de căni cu cafea.
38. Cafeaua este a doua cea mai vândută marfă, după petrol.
39. Cafeaua este al doilea produs comestibil din lume, după ulei.
40. Cafeaua este a doua băutură consumată de om, după apă.
Sper ca informațiile oferite să vă crească respectul pentru o ceașcă de cafea de calitate.
Dacă sunteți în cautarea unei cafele de calitate, explorati blogul și oferta Plusmer.ro 😊
Este interesant cât de multe se pot spune despre asta. Am crezut că nu voi ajunge până la capăt, dar argumentul este bine condus și este plăcut și rapid de citit. Aștept mai multe intrări care au o valoare similară 🙂
Vă mulțumesc!
Cu mare plăcere doresc să conturez tot ceea ce este fascinant în jurul boabelor de cafea.
Povestea începe de la cireșele de cafea. Apogeul ajunge la un espresso de calitate și se oprește la zațul de cafea.
Cu drag!
Plusmer