Cafea boabe Arabica sau Robusta!
Știați că?
Cafeaua face parte dintr-o familie de plante cu flori numite Rubiacea.
În cadrul acestei familii, veți găsi peste cinci sute de genuri (grupul biologic în care se împarte o familie) și aproximativ șase mii de specii.
Unul dintre acestea este bobul pe care îl iubim, cafeaua (Cofea în termeni științifici)!
Cafea boabe Arabica sau Robusta – Deși botaniștii consideră că toate plantele purtătoare de semințe din familia Rubiaceae sunt plante de cafea.
Cafeaua pe care o bem se încadrează în principal în doar două specii
– Arabica și Canephora, cunoscute și sub numele de Robusta.
Acest lucru ne aduce la diferența dintre boabele Arabica și boabele Robusta.
Cafea boabe Arabica sau Robusta
Arabica are două soiuri principale, Typica și Bourbon.
Canephora, reprezinta soiul numit Robusta.
Acesta este motivul pentru care termenul Robusta este folosit în general pentru această întreagă varietate de cafea.
De fapt, boabele de cafea au fost împărțite în două tipuri principale – Arabica și Robusta.
Principala diferență, pe lângă specii diferite ale aceleiași familii de plante, se rezumă la aroma, cofeina continută și caracteristicile boabelor, prin forma si aspect.
Aceeași familie, caracteristici diferite
Rețineți că, chiar și un singur tip de boabe sau soi poate varia în calitate și aromă.
Adesea, condițiile de creștere și metodele de procesare vor produce un profil de aromă diferită în ceașca de cafea rezultată.
Un bob de cafea cultivat cu succes prezintă un set complet distinct de caracteristici atunci când este cultivat într-o locație în comparație cu alta.
Un prim exemplu în acest sens ar fi cafeaua numită Kona.
În timp ce boabele de cafea în sine este soiul Arabica, aceste boabe sunt cultivate numai în Kona, un district din Big Island din Hawaii.
Condițiile specifice de mediu din Kona conferă boabelor de cafea calitățile lor unice care nu sunt obținute atunci când sunt cultivate în altă parte.
Același lucru este valabil și pentru boabele Arabica sau boabele Robusta.
Poate exista o mare diferență de aromă și calitate din cauza condițiilor de creștere și a terenului.
Cafea boabe Arabica
Cafea boabe – Arabica sau Robusta – În ciuda faptului că, conține mai puțină cofeină decât Robusta, boabele Arabica sunt adesea considerate superioare ca gust.
Arabica tinde să aibă un gust mai fin, mai dulce, cu note aromatice de ciocolată și zahăr.
Adesea au și note de fructe sau fructe de pădure.
Robusta, în schimb, are un gust mai puternic, mai aspru si mai amar, cu nuanțe granulate sau cauciucate.
Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, peste 60% din producția mondială de cafea provine de la cultivatorii de Arabica.
Acesta a fost tipul de boabe care a început întreaga poveste a cafelei în Etiopia și care crește cel mai bine la altitudini mai înalte.
Glorioase la miros, florile Arabica apar abia după câțiva ani și produc fructe elipsoide, în interiorul cărora se află două semințe plate cunoscute sub numele de boabe de cafea.
Un arbust Arabica crește până la 15 picioare (5 m) înălțime, dar este de obicei tăiat până la aproximativ 6 picioare (2 m) pentru a-l face mai viabil din punct de vedere comercial.
Arabica are două seturi de cromozomi, deci este capabil de auto-polenizare.
Aceasta înseamnă că rămâne în general stabilă ca specie, deoarece polenizarea încrucișată este mai puțin probabilă.
Cafea boabe Arabica sau Robusta
Soiurile Arabica
Dintre cele mai comune două soiuri de boabe de cafea Arabica, Typica a fost primul soi care a fost descoperit.
Prin urmare, este considerată cafeaua originală a Lumii Noi.
Este de asemenea, un soi cu randament scăzut, care este apreciat pentru calitatea sa excelentă la ceașca de cafea.
Soiurile Bourbon de Arabica, pe de altă parte, sunt adesea apreciate pentru aromele lor complexe și echilibrate și au dat naștere multor mutații și subtipuri de înaltă calitate.
Câteva mutații naturale ale Arabica sunt cunoscute ca Caturra, San Ramon și Pacas.
Există, de asemenea, o serie de soiuri Bourbon care au fost înmulțite pentru a se potrivi climei, mediului și altitudinii regionale.
Unul dintre acestea este prețioasele soiuri Blue Mountain, care înfloresc doar la altitudini mari.
Alte exemple includ Mundo Novo și Yellow Bourbon.
Cafeaua Robusta (CANEPHORA) cafea boabe
Cel mai răspândit soi de Coffea Canephora este Robusta, fratele mai mic al cafelei Arabica, dar cu calitați apreciate de iubitorii de cafea care apreciază tăria.
În ciuda faptului că aroma sa este considerată mai puțin rafinată.
Robusta este utilizat pe scară largă în amestecurile de espresso.
Deoarece se știe că produce o cremă mai bună (stratul cremos găsit deasupra unui shot de espresso) decât Arabica.
Este mai rezistent la boli si daunători și produce recolte mai bune.
De asemenea, conține mai multă cofeină!
Cafea boabe Arabica sau Robusta
Robusta, cofeină și acizi clorogenici
Conținutul amplificat de cofeină al Robusta, împreună cu acizii săi clorogeni (antioxidanți naturali) este un rezultat al mecanismului de auto-protecție al plantei în apărarea dăunătorilor și a bolilor.
Când sunt prezenți la niveluri scăzute, acizii clorogene sunt considerați o parte importantă a profilului de aromă al cafelei.
Cu toate acestea, Robusta conține niveluri mai ridicate din acești acizi.
Iar produsele de oxidare generate de aceștia pot introduce uneori arome nedorite, putând compromite calitatea cupei de cafea.
Boabele de cafea Arabica sau Robusta în creștere – Cafea boabe Arabica sau Robusta
Există o serie de subtipuri de cafea Robusta, fiecare prezentând un set unic de caracteristici.
Același lucru este valabil și pentru boabele Arabica.
Soiurile robusta prezintă uneori o imunitate mai mare la boli și o capacitate de producție crescută în comparație cu Arabica.
Cafea boabe – Arabica sau Robusta crescând bine la altitudini mai mici.
Robusta prosperă în zonele în care Arabica ar fi devastată de ciuperci și alte boli și dăunători.
Robusta este o plantă mai robustă, de aproximativ două ori mai mare decât Arabica și crește bine la umiditate mai mare.
După înflorire, boabele durează aproape un an pentru a se coace.
Robusta este autosterilă, prin urmare, polenizarea încrucișată de către vânt, albine și alte insecte este necesară pentru ca planta să se reproducă.
Îți recomandăm o gamă de produse de unde poți alege:
-
Cafea boabe Amigos Qualita Verde, 1 kg51,45 lei
-
Cafea boabe Biancaffe Intenso, 1 kg47,40 lei
-
Produs cu reducereCafea boabe Biancaffe Blue, 1 kgPrețul inițial a fost: 52,40 lei.47,16 leiPrețul curent este: 47,16 lei.
-
Produs cu reducereCafea boabe Amigos 7 Origini, 1 kgPrețul inițial a fost: 89,30 lei.82,16 leiPrețul curent este: 82,16 lei.
-
Cafea boabe Amigos Qualita Extra Bar, 1 kg50,40 lei
-
Cafea boabe Varanini CV, 1 kg44,15 lei
-
Carraro Brasile Pure Arabica capsule – 16 buc/cut20,14 lei
-
Produs cu reducereCarraro Kenya Pure Arabica capsule – 16 buc/cutPrețul inițial a fost: 28,62 lei.20,14 leiPrețul curent este: 20,14 lei.
-
Carraro Costa Rica Pure Arabica capsule – 16 buc/cut20,14 lei
-
Cafea boabe ICS – 1 kg44,60 lei
-
Cafea boabe Covim Orocrema 1 kg46,80 lei
-
Cafea boabe Covim Granbar – 1 kg49,95 lei
-
Cafea boabe Carraro Globo Verde, 1 kg59,40 lei
-
Cafea boabe Carraro Globo Arabica – 1 kg72,60 lei
-
Cafea boabe Carraro Globo Rosso, 1 kg47,70 lei
-
Cafea boabe Carraro Globo Oro, 1 kg65,75 lei
-
Cafeaua Carraro Globo Marrone – 1 kg44,52 lei
Dacă ți-a fost util acest articol, distribuie-l mai departe!