13 Beneficii ale cafelei pentru sănătate, bazate pe știință

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume.
Datorită nivelurilor sale ridicate de antioxidanți și substanțelor nutritive benefic are numeroase beneficii asupra sănătății.
Studiile arată că consumatorii de cafea prezintă un risc mult mai mic de apariție a mai multor boli grave.

Iată primele 13 beneficii ale cafelei pentru sănătate:

   1. Poate îmbunătăți nivelurile de energie și te pot face mai inteligent!
               Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie.
Acest lucru se datorează faptului că conține un stimulent numit cafeină – substanța psihoactivă cea mai frecvent consumată din lume. După ce bei cafea, cofeina este absorbită în fluxul sanguin. De acolo, se deplasează către creierul tău. În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor adenozină. Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina crește, ducând la arderea îmbunătățită a neuronilor.
Multe studii controlate la om arată că datorită consumului zilnic, cafeaua îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului – inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpii de reacție și funcția mentală generală.

   2. Vă poate ajuta să ardeți grăsimi!
                Cofeina se găsește în aproape fiecare supliment comercial de ardere a grăsimilor – și dintr-un motiv întemeiat. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor.
Mai multe studii arată că cofeina poate crește rata metabolică cu 3-11%.
Alte studii indică faptul că cofeina poate crește în mod specific arderea grăsimilor cu până la 10% la persoanele obeze și cu 29% la persoanele slabe. Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să se diminueze la consumatorii de cafea pe termen lung.

3. Poate îmbunătăți drastic performanța fizică!
                Cofeina vă stimulează sistemul nervos, semnalând celulele adipoase să descompună grăsimile corporale. Dar crește, de asemenea, nivelurile de adrenalină din sânge.
Acesta este hormonul de luptă sau fugă, care vă pregătește corpul pentru efort fizic intens. Cofeina descompune grăsimea corporală, făcând acizii grași liberi disponibili ca combustibil.
Având în vedere aceste efecte, nu este surprinzător faptul că poate îmbunătăți performanța fizică cu 11-12%, în medie.
Prin urmare, este logic să beți o ceașcă puternică de cafea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a vă îndrepta spre sală.

4. Conține nutrienți esențiali.
               Multe dintre substanțele nutritive din boabele de cafea își fac drum în cafeaua preparată finită. O singură ceașcă de cafea conține:
               – Riboflavină (vitamina B2): 11% din aportul zilnic de referință (CDI).
               – Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din CDI.
               – Mangan și potasiu: 3% din CDI.
               – Magneziu și niacină (vitamina B3): 2% din CDI.
Deși s-ar putea să nu pară un lucru mare, majoritatea oamenilor se bucură de mai multe căni pe zi – permițând aceste sume să se adune rapid.

   5. Vă poate reduce riscul de diabet de tip 2.
                Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate, care afectează în prezent milioane de oameni din întreaga lume.
Se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge cauzate de rezistența la insulină sau de o capacitate redusă de a secreta insulină. Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc semnificativ redus de diabet de tip 2.
Studiile observă că persoanele care consumă cea mai mare cafea au un risc cu 23-50% mai mic de a suferi această boală.
Un studiu a arătat o reducere de până la 67%. Potrivit unei analize ample a 18 studii efectuate la un total de 457.922 de persoane, fiecare ceașcă zilnică de cafea a fost asociată cu un risc redus cu 7% de diabet de tip 2.

6. Vă poate proteja de boala Alzheimer și demență.
                Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză de demență la nivel mondial. Această afecțiune afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani și nu se cunoaște nicio vindecare.
Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția bolii în primul rând. Aceasta include suspecții obișnuiți, cum ar fi să mănânci sănătos și să faci mișcare, dar și consumul de cafea poate fi extrem de eficient.
Mai multe studii arată că consumatorii de cafea au un risc cu până la 65% mai mic de boală Alzheimer.

  7. Vă poate reduce riscul de Parkinson.
                Boala Parkinson este a doua afecțiune neurodegenerativă cea mai frecventă, chiar în spatele bolii Alzheimer. Este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier.
La fel ca în cazul Alzheimerului, nu se cunoaște nicio vindecare, ceea ce face mult mai importantă concentrarea asupra prevenirii.
Studiile arată că consumatorii de cafea prezintă un risc mult mai scăzut de boală Parkinson, cu o reducere a riscului cuprinsă între 32-60%.
În acest caz, cofeina însăși pare a fi benefică, deoarece persoanele care consumă decafeinizare nu prezintă un risc mai mic de Parkinson.

8. Vă poate proteja ficatul!
                Ficatul dvs. este un organ uimitor care îndeplinește sute de funcții importante.
Mai multe boli frecvente afectează în primul rând ficatul, inclusiv hepatita, boala ficatului gras și multe altele. Multe dintre aceste afecțiuni pot duce la ciroză, în care ficatul este în mare parte înlocuit de țesut cicatricial.
Interesant este că cafeaua poate proteja împotriva cirozei – persoanele care beau 4 sau mai multe căni pe zi au un risc cu până la 80% mai mic.

9. Poate lupta împotriva depresiei și te poate face mai fericit!
                Depresia este o tulburare mentală gravă care determină o calitate a vieții redusă semnificativ.
Este foarte frecvent, deoarece aproximativ 5-6% dintre persoanele din Romania îndeplinesc în prezent criteriile pentru depresia clinică.
Într-un studiu de la Harvard publicat în 2011, persoanele care au băut 4 sau mai multe căni de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de a deveni deprimați.
Un alt studiu efectuat pe 208.424 de persoane a constatat că cei care au băut 4 sau mai multe căni pe zi au fost cu 53% mai puțin dispusi de a muri prin sinucidere.

10. Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer!
                Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. Se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor în corpul dumneavoastră.
Cafeaua pare a fi protectoare împotriva a două tipuri de cancer: ficat și cancer colorectal. Cancerul de ficat este a treia cauză principală de deces prin cancer în lume, în timp ce cancerul colorectal ocupă locul patru.
Studiile arată că consumatorii de cafea au un risc cu 40% mai mic de cancer la ficat.
În mod similar, un studiu efectuat la 489.706 de persoane a constatat că cei care au băut 4-5 căni de cafea pe zi prezintă un risc cu 15% mai mic de cancer colorectal.

11. Nu cauzează boli de inimă și poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
                Se susține adesea că cofeina vă poate crește tensiunea arterială. Acest lucru este adevărat, dar cu o creștere de numai 3-4 mm/Hg, efectul este mic și, de obicei, se disipează dacă beți cafea în mod regulat.
Cu toate acestea, poate persista la unii oameni, așa că rețineți acest lucru dacă aveți tensiune arterială crescută.
Acestea fiind spuse, studiile nu susțin ideea că cafeaua vă crește riscul de boli de inimă. Dimpotrivă, există unele dovezi că femeile care consumă cafea prezintă un risc redus.
Unele studii arată, de asemenea, că consumatorii de cafea au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral.

12. Vă poate ajuta să trăiți mai mult!
               Având în vedere că consumatorii de cafea au mai puține șanse de a suferi multe boli, este logic că te poate ajuta să trăiești mai mult. Mai multe studii observaționale indică faptul că cei ce consuma cafea au un risc mai mic de deces cu 20% pentru barbate si 26% pentru femei intre 18-24 ani.
Acest efect pare deosebit de puternic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Într-un studiu de 20 de ani, persoanele cu diabet care au băut cafea au avut un risc de deces cu 30% mai mic.

13. Este o importantă sursă de antioxidanți
                Pentru persoanele care consumă o dietă occidentală standard, cafeaua poate fi unul dintre cele mai sănătoase aspecte ale dietei lor. Acest lucru este datorat cafelei care este destul de bogată în antioxidanți.
Studiile arată că mulți oameni obțin mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe și legume combinate.

Sursa:  www.healthline.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ai nevoie de ajutor?
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.