Cum să bei cafeaua ca un profesionist? – Acest articol ar putea schimba modul în care savurați și vă bucurați de cafea.
Cafeaua este o băutură preparată din boabe de cafea prăjite, înregistrând cele mai mari vânzări pe piața mondială a băuturilor calde.
De culoare închisă, amară și ușor acidă, cafeaua are un efect stimulant asupra oamenilor, în primul rând datorită conținutului său de cofeină.
Boabele verzi de cafea sunt prăjite și apoi măcinate în particule fine.
Urmează procesul de preparare a băuturii de cafea, în ibric sau diverse aparate specializate.
Cum să bei cafeaua ca un profesionist?
Este o “călătorie” care adună diverse experiențe senzoriale.
Ca degustător de cafea, îți place să savurezi cafeaua, dar îți dorești să poți descrie și altora în ce constă calitatea si personalitatea unei cafele?
După ce ai învățat să prepari băutura este timpul să înveți cum să bei cafeaua.
Degustarea cafelei este un subiect interesant și este o abilitate care se învață.
Dar gustarea este atât un joc mental, cât și unul fiziologic. Când mintea ta se concentrează cu adevărat la cafea, devii hiperconștient de ea și poți percepe aromele mai nuanțate și complexe.
Pentru ca percepția asupra cafelei să fie maximă când iei o înghițitură de cafea, învârtiți-o în gură pentru o secundă sau două.
Pe măsură ce începi să înghiți cafeaua, aromele se ridică la senzorii tăi de miros, iar cafeaua lichidă lovește papilele gustative.
Apoi pune-ți întrebarea magică.
– Cu ce asociez savoarea cafelei?
Acest lucru îți obligă mintea să se gândească creativ la aromele nuanțate ale cafelei tale.
Îți amintește de un baton de ciocolată neagră?
Poate că există o dulceață fructată, aciditatea unei lămâi sau imaginația poate oferi alte sugestii?
Este un exercițiu simplu care te antrenează să identifici arome mai exacte.
Cum să bei cafeaua ca un profesionist?
Caracteristicile gustului de cafea
Iată nouă caracteristici de care să ții cont când bei cafeaua:
1. Parfumul
Parfumul se referă la mirosul boabelor de cafea sau cafelei măcinate, înainte ca acestea să intre în contact cu apa.
Mirositul cafelei este la fel de important ca și înghițitul ei.
Boabele măcinate vor produce arome puternice și intense pe tot parcursul procesului de preparare.
Pentru a profita la maxim de experiență, apropiați-vă cât mai mult posibil de ceașcă și inspirați adânc pe nas.
2. Aroma
De la începutul până la sfârșitul procesului de preparare, mirosul definește aroma.
Fiecare lot de boabe de cafea este unic, iar acest lucru înseamnă că analiza și raportarea aromei este în mare măsură o chestiune de opinie și preferință.
Unii oameni se bucură de arome bogate și savuroase, cum ar fi cele florale, siropul de arțar, cacao, lemnul și vinul.
Alții preferă o cafea moale și dulce, cu arome de scorțișoară și miere.
3. Primul gust
Cum te simți când cafeaua îți atinge limba pentru prima dată?
Acesta este primul gust al cafelei. Poate fi “fructat, strălucitor, o senzație dulce, neted sau puternic“.
4. Aciditatea
Aciditatea este o altă trăsătură ușor de evaluat odată ce știi să o apreciezi.
Aciditatea unei cafele este adesea descrisă ca fiind fructată, asemănătoare cu citricele sau fructele de pădure.
Poate fi pozitivă sau negativă, în funcție de preferințele personale.
Cafelele cu aciditate ridicată sunt adesea caracterizate ca fiind strălucitoare, vibrante și tăioase.
Cafelele cu aciditate scăzută sunt netede, plictisitoare și blânde.
5. Dulceața
Este una dintre cele mai ușoare caracteristici de remarcat, atunci când începem să apreciem băutura de cafea.
Puteți detecta o senzație dulce sau zaharoasă în aroma cafelei? Și dacă da, ce fel de dulceață este?
Unele vor avea note de zahăr brun sau melasă, în timp ce altele pot aminti mai mult de miere sau agave.
Dulceața poate fi caracterizată ca mierea, caramelizată sau dulce-amăruie.
Unii bariști cred că dulceața este cel mai important gust al cafelei.
6. Amărăciunea
Spre surprinderea multora, amărăciunea este un lucru bun în cafeaua ta.
În cea mai mare parte din istoria cafelei, boabele au fost prăjite atât de mult încât gustul amar era foarte accentuat.
Din fericire, s-a descoperit cum să prăjiți cafeaua fără a o înnegri, păstrând aromele mai bune și mai complexe. Astfel amărăciunea dă o notă de echilibru.
Cum să bei cafeaua ca un profesionist?
7. Corpul
Experiența cafelei nu se referă doar la gust, ci și la senzație.
Corpul unei cafele este legat de senzațiile fizice resimțite în gură după o înghițitură.
Pentru a defini cu adevărat corpul unei cafele, lăsați-o să stea pe limbă pentru un timp înainte de a o înghiți, pentru a înțelege textura și senzația.
Unii dintre cei mai obișnuiți termeni pe care îi veți auzi asociați cu corpul unei cafele sunt „plin”, „greu”, „ușor”, „uleios” și „aerisit”.
8. Post-gust
O degustare de cafea nu se termină când înghiți ultima gură de cafea.
Post-gustul este aroma rămasă în gură, nazofaringe și gât, după înghițirea cafelei.
Cafeaua bună trebuie să aibă un post-gust “clar și lung“. Uneori, se poate resimți câteva ore.
Unele dintre cele mai frecvente post-gusturi experimentate de la cafea sunt dulceața și amărăciunea.
Aceasta este experiența finală și de obicei, întruchipează cea mai puternică dintre aromele cafelei.
9. Echilibrul
Acesta se referă la echilibrul dintre aromă, post-gust, aciditate și corp.
Arată dacă aroma de cafea este distinctă, dacă va fi prea acidă sau prea amară.
Data viitoare, când gustați cafeaua, încercați să vă descrieți experiența cu toate aceste aspecte.
Cum să bei cafeaua ca un profesionist? Concluzii
Nu există o singură „aromă de cafea”.
Este un amestec de acizi, zaharuri, uleiuri, taninuri amare și alți compuși care creează o simfonie de arome și experiențe de senzație.
În cele din urmă a degusta cafeaua nu este o știință exactă.